workimg

INOFOLIC®

 

Хранителна добавка с инозитол и фолиева киселина.

 

Какво е Синдромът на Поликистозните яйчници?

 

Синдромът на поликистозните яйчници (или поликистоза на яйчниците, ПКЯ) е комплексно разстройство на функцията на яйчниците, органи на женския репродуктивен апарат, които произвеждат зрели овоцити. При наличието на този синдром, яйчниците имат размери, по-големи от средните и съдържат във вътрешността си многобройни кисти, малки кухини, пълни с течност; външната повърхност изглежда грапава от необичаен брой малки фоликули. При синдрома на поликистозните яйчници много фоликули не достигат пълното си развитие, овулацията настъпва рядко и пациентките могат да проявят нередовен менструален цикъл и състояние на инфертилитет. Други признаци на синдрома са чувство за тежест, ранно оплешивяване и проява на засилено окосмяване.

Научни изследвания показват, че този синдром се проявява по-често при по-пълни жени или жени с наднормено тегло и с наследствена обремененост от инсулинова резистентност и диабет от тип 2.

 

Каква е физиологичната роля на инозитола и на фолиевата киселина?

 

Макар, че не можем да го определим точно като витамин, инозитола се счита за витаминен фактор, част от В групата. В човешкия организъм е наличен във фосфолипидите и е в състояние да стимулира ендогенното производство на лецитин. Научни изследвания показват, че приемането на инозитол допринася за подобряването на функцията на яйчниците. Неговата биологична роля се състои също и в специфичната дейност по контрол на метаболизма на мазнини и захари и на клетъчните функции на нервната система; като резултат инозитолът се оказва от основно значение за растежа на косата и за предотвратяването на косопада. Научните изследвания са разкрили как диабетно болните пациенти елиминират значително по-голямо количество инозитол, спрямо пациенти нестрадащи от диабет. В случаите на инсулинова резистентност или на диабет тип 2, инозитолът допринася за подобряването на общата клинична картина; в този контекст, инозитолът може да бъде полезен за предотвратяването и коригирането на патофизиологичните механизми, които са в основата на метаболитните и репродуктивни нарушения, свързани със синдрома на поликистозните яйчници.

 

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин, принадлежащ към витамините от група В. Фолиевата киселина има основна роля в метаболизма на аминокиселините, в протеиновия и ядрения синтез (най-вече в производството на ДНК и РНК) и във възстановяването на хромозомите, поради което е основен фактор за нормалното деление на клетките и за растежа на тъканите. Нейната дейност допринася за борба със състоянията на хиперхомоцистеинемия.

 

Кои са хранителните източници на инозитол и фолиева киселина?

 

ИНОЗИТОЛ

Сред най-богатите растителни източници на инозитол се включват: цитрусови плодове, зърнени храни, сушени плодове, фъстъци, семена (пшенични кълнове), зеленчуци (боб), бирена мая. Пресните плодове и зеленчуци съдържат повече инозитол, отколкото замразените, консервираните и осолените продукти.

 

ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА

Фолиевата киселина се съдържа в зелените растения с широки листа, в черния дроб, в яйцата и зеленчуците, докато съдържанието й е оскъдно в плодовете (с изключение на портокалите), в месото и млякото.

Топлинната обработка на храната разрушава за няколко минути почти изцяло съдържанието на фолати (90%).

 

Какви са указанията за приемане на Inofolic® като хранителна добавка?

 

  • Спомага за преодоляване на дефицитa на инозитол и фолиева киселина, необходими за подобряване функцията на яйчниците и метаболизма на захарите и мазнините.
  • Спомага за по-добър отговор  при контролирана хиперстимулация на яйчниците.

 

Как и за колко време трябва да се приема Inofolic®?

Inofolic® може да се приема по всяко време през деня. Препоръчва се да се приемат по 2 грама (едно саше) дневно. Разтворете прахчето в една чаша вода.

 

Предупреждения

Inofolic® е хранителна добавка и проявява най-добре свойствата си, когато е включен в една балансирана диета. Inofolic® не е лекарствен продукт и не може да замести терапия, предписана от лекар.

Да се съхранява на места, недостъпни за деца под 3 години.

 

Състав

Инозитол, Фолиева киселина.

 

 

Произведен в завод, с адрес:

Di Viale Liguria, 20/22 – Милано,          

по поръчка на:

LO.LI. Pharma s.r.l., Рим, Италия